Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Ruim honderd kinderen in debat over veilig internetten

Leerlingen op de basisschool in debat

Dinsdagochtend 3 november organiseerden Deloitte, KPN en het nationale veiligheidscluster ‘The Hague Security Delta (HSD)’ een kinderdebat over veilig internetten. Het debat werd georganiseerd tijdens de Alert Online weken en laat zien dat Nederlandse bedrijven en scholen ook nu al aandacht geven aan cybersecurity. Dit is een belangrijk advies van de Cyber Security Raad dat afgelopen maandag gepresenteerd is.

Zo’n vier klassen uit groep 7 en 8 van de Haagse Paschalis school speelden deze ochtend tegen elkaar onder leiding van Het Debatbureau. Aan de hand van prikkelende stellingen gingen de verschillende teams met elkaar in debat. Eén van de stellingen ging over de vraag of omgaan met sociale media een verplicht vak moet worden op de basisschool. Uit een enquête onder de deelnemende klassen blijkt dat bijna 15% van de kinderen niet eerder over veilig gebruik van internet en sociale media heeft gepraat. Daarnaast zegt 92% van de kinderen dat hun ouders of verzorgers weten wat zij online allemaal doen. Andere onderwerpen die in het debat bediscussieerd werden, waren online oplichting, cyberpesten, nepprofielen en leren programmeren.

De hoofdprijs
De hoofdprijs was een mooie beker voor de klas, maar de ervaring is nog waardevoller: door te debatteren leren de kinderen hun mening te verwoorden, zich in te leven in een ander standpunt en oefenen zij met het vinden van geschikte en valide argumenten.

“Deloitte heeft meerdere ethische hackers in dienst die dagelijks geconfronteerd worden met de kwetsbaarheden van het internet. Deze kennis willen we graag inzetten om dit te voorkomen. Het internet brengt veel voordelen met zich mee en moet ook vooral toegankelijk blijven. Met het kinderdebat willen we leerlingen de kans geven om kritisch met elkaar te spreken over gedrag op internet. Het is belangrijk dat leerlingen hier hun mening over vormen en van elkaar leren,” aldus Kees Plas, cybersecurityexpert van Deloitte.

Joris den Buinen, adjunct-directeur HSD: “Scholen zijn de talenten van de toekomst. Het is daarom belangrijk dat ze zich bewust zijn van de mogelijkheden en ook de kwetsbaarheiden van het internet. Als het gaat om cybersecurity is vaak het gedrag van mensen cruciaal. Met een besmette usb-stick kun je bijvoorbeeld zo een hacker binnenhalen. We kunnen daarom niet vroeg genoeg beginnen met deze online bewustwording. En hopelijk planten we zo ook een zaadje voor interesse in het cybersecurity vakgebied, zodat deze scholieren over 10 jaar als cybersecurityprofessional op de HSD Campus rondlopen.”

Comments are closed.

Scroll to Top
English