Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Spoedcursus Politiek # 15: Geert Wilders en de media

geert wilders en de media

Spoedcursus Politiek # 15: Geert Wilders en de media

Vrijdag 25 juni 2010 

 

Vorig week hebben we aandacht besteed aan de verkiezingen van de Kamervoorzitter. Afgelopen dinsdag heeft u kunnen zien dat Gerdi Verbeet herkozen is als Voorzitter van de Tweede Kamer. De formatiebesprekingen lijken weer terug bij af en het reces van de Tweede Kamer nadert. Deze week richten we de aandacht op Geert Wilders en de media aandacht die hij steeds weer weet te genereren.

 

Wilders en de PVV

Geert Wilders is nu al ruim vijf jaar één van de meest zichtbare politici. Keer op keer slaagt hij er in om de media te halen met uitspraken, bijzondere acties en goede verkiezingsuitslagen. Zoals bij elke politicus die opvalt verschijnen over Wilders dit jaar de eerste boeken. Later dit jaar zal er zelfs een biografie over hem worden uitgebracht.


Wilders is een meester in het bespelen van de media. Uit de undercoveroperatie van HP de Tijd bleek ook dat Kamerleden zich erg bewust zijn van de invloed die ze kunnen uitoefenen op de media. In het artikel werd een Kamerlid opgevoerd dat stelde dat het bij een uitspraak gaat om de media aandacht, en niet zozeer om het politieke effect. Het voorstel van de ‘kopvoddentax’ dat Wilders deed tijdens de Algemene Beschouwingen vorig jaar is hier het beste voorbeeld van. Geen doorrekening, een beperkte onderbouwing, maar een maximaal publicitair effect. De Algemene Beschouwingen zijn dit jaar op 22 en 23 september. Misschien dat Wilders dan minder hard zal uitpakken wanneer hij zijn eigen ministers toespreekt?



Wilders maakt vaak gebruik van metaforen en oefent harde kritiek uit op de politici in Den Haag. Dit terwijl hij zelf één van de meest ervaren Kamerleden is op het Binnenhof. Wilders is verder niet vies van keiharde aanvallen op het kabinet of op personen. Iets wat hem door collega’s van andere partijen niet in dank wordt afgenomen, maar hem wel veel media aandacht oplevert. Het is al drie jaar geleden dat Geert Wilders toenmalig minister Vogelaar voor “knettergek” verklaarde, maar toch kunnen veel mensen zich dit nog herinneren. 


Tot slot
Opvallend is de toenadering die Mark Rutte zoekt richting de PVV. De VVD heeft zich de laatste jaren herhaaldelijk tegen de beleidsvoorstellen van de PVV gekeerd. Tijdens de Algemene Beschouwingen in 2008 verklaarde Rutte “de grijsgedraaide plaat Wilders maar te laten lopen” in het debat. En na het verschijnen van Wilders’ film Fitna vond Rutte hem ‘een relschopper’ en ‘een politieke pyromaan’. Deze tegenstellingen lijken nu minder een rol te spelen, maar of er daadwerkelijk een VVD-PVV-CDA kabinet komt is zeer de vraag. De (nieuwe) informateurs zullen het nog knap lastig krijgen, is onze inschatting.
 
 
 

Comments are closed.

Scroll to Top
English