Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

House of Cards: 7 tips om te spreken als Frank Underwood

Spreken als president Frank Underwood

Hij is een moordenaar, een machtspoliticus én president van de Verenigde Staten: Frank Underwood, de duistere hoofdrolspeler uit de Netflix hitserie House of Cards. Er zijn heel veel redenen om niet op hem te willen lijken. Eén ding kun je wel van hem leren: Je publiek overtuigen. Goedschiks of kwaadschiks. Lees hier zeven tips om te spreken als Frank Underwood.

1. Weet wat je wilt.
Als er iemand is die weet wat hij wil, dan is het Frank wel. Als je enigszins hebt opgelet bij House of Cards dan weet je dat hij geeft om zichzelf en om macht. En misschien Claire. Als je weet wat je wilt, is het makkelijker om je punt te maken. Ga dus rustig op je doel af. De rest is bijzaak.

2. Neem de tijd.
Of je nu een toespraak houdt of je inbreng geeft tijdens een vergadering: Zorg dat iedereen luistert. Dat doe je door duidelijk en met gezag te spreken. Frank is hier een meester in. Hij kiest zijn woorden zorgvuldig, doet niet aan small talk en zorgt dat elke zin wordt gehoord.

3. Deel een persoonlijk verhaal.
Iedereen in Washington weet dat Frank uit een klein plaatsje in South Carolina komt. Toch noemt hij het regelmatig, bijvoorbeeld als het hem goed uitkomt om de underdog te spelen. Bovendien denken mensen dat ze op zo’n moment de echte Frank te zien krijgen. We weten allemaal dat dat niet zo is, maar het werkt wel.

4. Explain the obvious.
Ja, hij is slim, maar Frank intimideert zijn tegenstanders door ze juist hele simpele dingen uit te leggen. Zoals hier:

Linda Vasquez: “I know he made you a promise, but circumstances have changed.”
Francis Underwood: “The nature of promises, Linda, is that they remain immune to changing circumstances.”

Hij zet de ander zo op z’n nummer en gebruikt deze strategie om zijn wil aan de ander op te leggen.

5. Articuleer.
Elk woord is belangrijk. Zeker als je Frank Underwood heet, en je heel rustig kunt zeggen: “I’m sorry Mr. President, I will not do that”. Neem dus de tijd om elk woord af te maken. Het geeft je boodschap meer gewicht.FU

6. Houd je gedachten voor jezelf.
Frank heeft de goede gewoonte om zich direct tot de kijker te richten met wat hij écht denkt. Daarbij wordt zijn gesprekspartner meestal niet gespaard, en wil hij precies het tegenovergestelde van wat hij zegt te willen. De les is: Houd je kaarten tegen de borst. Dat doet de ander ook.

7. Doe alsof je de President bent.
Al sinds seizoen 1 weten we: Frank is een man om rekening mee te houden. Dat hij uiteindelijk president werd maakte geen verschil voor zijn stijl, want in gedachten was hij het allang. Dat kunnen wij Nederlanders ook wel gebruiken: Straal het gezag uit dat je wilt bereiken, niet hetgeen dat je nu hebt.

Veel plezier met het kijken naar House of Cards. En als je nog een heel nieuw seizoen tegoed hebt, denk dan aan Frank’s beroemde quote: “That’s how you devour a whale. One bite at a time.”

Enjoy!

Comments are closed.

Scroll to Top
English