Deze laatste weken is de stoelendans in politiek Den Haag volop gaande. Bijna elke dag kwam er wel weer een bericht naar buiten over politici die stoppen of zich (opnieuw) verkiesbaar stellen. Al een flink rijtje politici heeft aangegeven de werkzaamheden na 9 juni te staken.
Met het wegvallen van huidige Kamerleden en de gebruikelijke vernieuwing op de lijsten worden er straks weer veel nieuwe mensen gepresenteerd als kandidaat Kamerlid. De vraag voor de volgers van de Spoedcursus Politiek is natuurlijk: hoe word je eigenlijk Kamerlid?
Hoe doe ik dat?
De meest gebruikelijke weg is om uzelf te melden bij een partij. Het is dan wel zo handig al enige tijd lid te zijn en een en ander voor de partij gedaan te hebben. De regels voor het samenstelling van de kandidatenlijst verschillen per partij. Helaas voor u zijn de termijnen hiervoor bij alle partijen al gesloten, want momenteel vinden er gesprekken plaats met personen die een plekje op de lijst willen.
De samenstelling van de lijst is voor alle partijen belangrijk. Ongelukken kan een partij zich niet permitteren. In 2002 had Pim Fortuyn de selectie van zijn lijst zo haastig gedaan dat de fractie in de Kamer zonder Fortuyn al snel de eenheid verloor. Er gaat met name bij de grotere partijen een zorgvuldige screening aan vooraf en ook politieke kopstukken zijn niet bij voorbaat zeker van een hoge plek. De PvdA werkte in 2006 met het principe man-vrouw-man-vrouw op de lijst en heeft aangekondigd dit ook nu weer aan te houden.
Er zijn ook partijen waar u zich niet kandidaat kunt stellen voor het Kamerlidmaatschap. De PVV bijvoorbeeld houdt de werving en selectie volledig in eigen hand.
Elke partij kent wel een profielschets voor een Kamerlid. De VVD noemt bijvoorbeeld een ‘brede ervaring in de BV Nederland’ een must voor een Kamerlid. En een liberaal is volgens de VVD “hard” op de feiten , “zacht” op de mens”. D66 biedt ook de mogelijkheid om te stemmen over de lijstvolgorde van de kandidaten. Elk lid kan dus invloed uitoefenen op de positie van een kandidaat op de lijst van 9 juni. Uiteindelijk ben je dus ook altijd afhankelijk van de concurrentie en natuurlijk de verkiezingsuitslag.
Tot slot
In 2006 steunde Maarten ’t Hart de Partij voor de Dieren met een ondersteuningsverklaring. Hiervoor is een paspoort noodzakelijk, en Maarten ’t Hart wilde principieel geen identiteitsbewijs hebben en dragen. In 2004 werd hij door de Kiesraad nog van de kandidatenlijst verwijderd omdat hij geen paspoort kon overleggen. Voor Marianne Thieme haalde hij in 2006 dus speciaal een paspoort zodat hij de ondersteuningsverklaring kon tekenen.