Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Spoedcursus Politiek # 27: Lekken in de politiek

Er wordt veel gelekt in Den Haag

Deze week was er wereldwijd veel aandacht voor de documenten die Wikileaks publiceerde en een inkijk geven in gevoelige informatie van de Verenigde Staten. Wikileaks is een platform om ‘lekken’ een podium te geven, maar het lekken in de politiek is al zo oud als de weg naar Rome.

Het lekken

De bekendste ‘lekken’ in de Nederlandse politiek zijn de voortijdige publicaties van de miljoenennota die op Prinsjesdag gepresenteerd wordt. RTL Nieuws is er een aantal jaar op rij in geslaagd om deze stukken te bemachtigen. Veelal komen deze stukken terecht bij een journalist door een intern lek: een insider in de politiek die de stukken ter beschikking stelt. Op deze manier was vorig jaar na te gaan dat de gelekte stukken die RTL publiceerde afkomstig waren van de PvdA fractie, na een simpele actie met photoshop. Ook zult u de berichten kennen die in de media circuleren wanneer er een nieuwe burgemeester wordt benoemd. Via de gemeenteraad is er een vertrouwenscommissie die betrokken is bij de voordracht van een nieuwe burgemeester, maar soms zijn er raadsleden die hun mond voorbij praten. Soms hebben mensen hier een doel of belang bij, maar soms ook is er simpelweg sprake van loslippigheid. Ook wordt er gelekt door mensen uit ‘interessantdoenerij’ en om als volwaardig te worden aangezien. Kennis die anderen niet bezitten geeft namelijk aanzien en status.

Nut

Lekken kunnen enkel ontstaan wanneer er sprake is van geheime informatie. Dit is altijd het geval, simpelweg omdat een bepaalde groep mensen soms eerder op de hoogte is van een besluit dan anderen. Bijvoorbeeld wanneer de ministerraad een voornemen heeft dat nog niet bij de Kamer bekend is.

Hetgeen besproken in de ministerraad is zelfs 25 jaar staatsgeheim. Oud LPF minister Bomhoff kreeg hier persoonlijk mee te maken toen hij na zijn ministerschap een boekje open deed over discussies in de ministerraad, al besloot het kabinet om hier geen aangifte van te doen. Ook wordt een lek soms bewust ingezet om de beeldvorming te beïnvloeden.

Tot slot
Lekken in de politiek is van alle tijden. Het begrip ‘volgens onze bronnen’ zal dan ook voor altijd verbonden zijn aan de politiek. Er worden verschillende methoden gebruikt om deze ‘bronnen’ te beschermen. Zo komt het voor dat journalisten stukken opduikelen uit een servieskast, er afspraken plaatshebben op anonieme parkeerplaatsen of dat er stromannetjes worden ingezet. Misschien wordt het ook in ons land tijd voor een Nederlandse variant van Wikileaks, wellicht krijgen wij dan ook een bijzonder inkijkje in de geheime Haagse keuken…

 

Passages uit de miljoenennnota lekken keer op keer weer uit

Comments are closed.

Scroll to Top
English