Vrijdag 6 april 2012
Dagelijks komen we verschillende metaforen tegen: in artikelen, op televisie of in een gesprek met anderen. Een metafoor is een treffende manier om iets duidelijk te maken, maar ook een beproefde techniek in de politiek. Een metafoor kan moeilijke dingen versimpelen tot begrijpelijke taal, en dat is in de politiek reuze handig.
Stijlfiguur
Mooie metaforen zijn vaak creatief verzonnen. De geest wordt geprikkeld door beeldspraak te gebruiken en is zo een prachtig middel om te gebruiken wanneer u anderen wilt overtuigen. In speeches wordt dan ook vaak gebruikt gemaakt van deze stijlfiguur. Luisteraars gaan er zelfs beter door opletten. In de wetenschap wordt onderscheid gemaakt tussen het doel en de bron. Zoals bij: “Voetbal (doel) is oorlog (bron)”. Wetenschappers geven ook aan dat een metafoor het beste vroeg in een boodschap gebruikt kan worden. Geert Wilders heeft dit ook door. Op Youtube is een hilarisch filmpje te zien waarin hij tijdens de Algemene Beschouwingen in 2009 direct start met een hilarische metafoor. Hij vergelijkt het kabinet Balkenende-Bos met een “oude auto die klaar is voor de sloop”. “Het kabinet is vastgelopen, als een oude auto die vastzit in het mulle zand. Het piept nog een beetje, het kraakt, maar iedereen kan zien dat het beestje nooit meer een meter zal rijden.”
Dat een metafoor sterker werkt in het begin is opvallend. Informatie aan het eind van een verhaal blijft namelijk het meest hangen. Maar door in het begin al een metafoor te gebruiken wordt een bepaalde gedachtestructuur in het hoofd opgeworpen. Vervolgens wordt alle binnenkomende informatie in deze structuur vormgegeven. Dat Wilders direct met de deur in huis valt versterkt dus zijn volledige betoog, want de luisteraar heeft het krachtige beeld van het haperende autootje nog helder op het netvlies.
Tot slot