Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Spoedcursus Politiek # 18: Obama en de midterm elections

Obama en de midterm elections

Spoedcursus Politiek # 18: Obama en de midterm elections

Vrijdag 3 september 2010 

Na een hectische Haagse week nu een buitenlands uitstapje. President Obama staat namelijk onder grote druk en zal flink aan de bak moeten om te voorkomen dat de Democraten de meerderheid in het Huis verliezen. Obama heeft nog slechts negen weken te gaan tot de ‘mid-term elections’, waarin het Huis van Afgevaardigden en een derde van het Congres opnieuw wordt gekozen. Mocht Obama de steun van het Huis en Congres verliezen, dan wordt het voor hem een stuk lastiger om beleid en wetgeving aangenomen te laten krijgen.

De actualiteit

Deze week is een nieuwe peiling van Gallup gepresenteerd, één van de meest toonaangevende opiniepeilers, waarin de Democratische partij op een historisch dieptepunt staat qua populariteit. Voor het eerst sinds 1942 staan de Republikeinen 10 procent voor op de Democraten: 51 versus 41 procent.

De lage populariteit wordt voor een groot deel verklaard door de slechte stand van de economie. Het grootste deel van de kiezers heeft ernstige zorgen over de verslechterende vooruitzichten en vraagt zich af of Obama het tij kan keren. Slechts 4 % van de kiezers vindt de oorlogen het meest belangrijkste onderwerp bij het bepalen van de stemkeus, een thema dat de laatste maanden veel tijd van de president heeft gekost. 

Wat kan Obama doen om het tij te keren?

Analisten discussiëren over de vraag wat Obama nog kan doen om aan een historische inhaalrace te beginnen. De roep om de huidige economische situatie door de president in een toespraak in historische context te plaatsen en een visie te geven op toekomstig herstel neemt toe. Obama zal de Amerikanen er van moeten overtuigen dat zijn beleid zal werken. Enkel aangeven dat het beter wordt zonder aan te geven hoe dit moet gebeuren is geen overtuigende boodschap. 

Het ziet er naar uit dat Obama al het retorische talent dat hij bezit uit de kast moet trekken om de Democraten een goed resultaat te bezorgen. In 1994 verloor president Clinton de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden met een dramatische nederlaag. Obama’s enige reddingsboei lijkt snel economisch herstel te zijn. Wordt vervolgd op 2 november… 

Comments are closed.

Scroll to Top
English