Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Spoedcursus Politiek # 28: Politicus van het jaar

Jaarlijkse verkiezing

Inmiddels is het een goede traditie dat aan het einde van het kalenderjaar de ‘Politicus van het Jaar’ wordt gekozen. Komende week maakt EénVandaag de winnaar bekend na een opiniepeiling onder het opiniepanel van het TV programma. Een titel die twee keer naar Rita Verdonk ging, maar die er ook in slaagde om vorig jaar als slechtste politicus van het jaar te worden gekozen.

Ontstaan

Het tijdschrift De Tijd organiseerde de eerste verkiezing tot ‘Politicus van het Jaar’ in 1973. Een titel die vijf keer op rij (!) werd gewonnen door Joop den Uyl. Het waren de hoogtijdagen van Den Uyl als premier van Nederland. Spannende politieke momenten als de onderhandelingen met Suriname over onafhankelijkheid, de oliecrisis en de Lockheed-affaire maakten van Den Uyl een ware staatsman. Hij wist de titel in 1980 en 1982 zelfs nog twee keer te winnen, toen als Kamerlid en minister van SZW. De Tijd ging met de jaarlijkse verkiezing door tot 1986 toen Wim Kok met de eer mocht strijken.

Tegenwoordig

De laatste jaren zijn er twee verkiezingen: een van EénVandaag en een van de Nederlandse parlementaire pers. De criteria waarop iemand wordt verkozen tot beste politicus van het kalenderjaar zijn daarmee uitermate vaag: het betreft immers de mening van een meerderheid van de mensen die gestemd heeft. In het jaar van de kredietcrisis, 2008, wist Wouter Bos de titel in de wacht te slepen onder de persverkiezing. In 2003 werd Mark Rutte verkozen tot ‘Talent van het Jaar’. Opvallend is dat Jan Peter Balkenende slechts eenmaal een dergelijk eerbetoon is toebedeeld, dat was in 2007 na een enquête onder Kamerleden.

Tot slot
We wagen ons aan een voorspelling voor dit jaar. Mark Rutte lijkt de beste papieren te hebben: de verkiezingen winnen én zijn gedroomde kabinet formeren maakt hem een grote kanshebber. Een andere kanshebber is Femke Halsema, die erg populair is onder haar achterban maar er niet goed in slaagt om dit om te zetten in klinkende verkiezingsoverwinningen. Maar laten we niet vergeten dat in de politiek alles morgen anders kan zijn. Zo is de partij die de premier leverde nog niet eerder zo klein geweest en kan elk incident het einde betekenen van dit kabinet. Vooralsnog lijkt er voor Rutte geen vuiltje aan de lucht. We weten spoedig of hij de prijs dit jaar wint…

Premier Mark RuttePremier Mark Rutte op het Binnenhof

Comments are closed.

Scroll to Top
English