Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Spoedcursus Politiek # 57: Het politiek jaar 2012

Vooruitblik op het nieuwe jaar

Vrijdag 30 december 2011  

Het jaar 2012 belooft op politiek gebied een interessant jaar te worden. Niet alleen in Nederland zullen er belangrijke beslissingen vallen (extra bezuinigingen), ook op internationaal niveau komen er interessante maanden aan met verkiezingen in Frankrijk en de Verenigde Staten. 

Internationaal

Op dinsdag 6 november 2012 gaan de Amerikanen naar de stembus en met de eerste voorverkiezingen in Iowa voor de deur zal ook de aandacht de komende maanden toenemen. Er kan nog veel gebeuren: komt er bijvoorbeeld een derde kandidaat in beeld (Donald Trump?) en slagen de Republikeinen erin om de eensgezindheid te bewaren? De verkiezing in Iowa maakt het veld waarschijnlijk al wat kleiner en is belangrijk voor de moraal en financiering van de winnende kandidaat. Vier jaar geleden was de toen nog relatief onbekende Barack Obama winnaar in Iowa en iedereen weet wat er daarna gebeurde. Obama lijkt overigens de laatste weken een PR offensief te hebben gewonnen, door de Republikeinse partij de schuld te kunnen geven van politieke gevechten om belastingverlagingen en het grote banenplan. Ook wordt er gespeculeerd over een ticket van Obama-Clinton, waarbij Hillary Clinton door zou schuiven naar de post van vice-president en Joe Biden minister van Buitenlandse Zaken zou worden. Ontkend door het Witte Huis, maar misschien toch waar?

De Fransen gaan in twee ronden naar de steumbus voor de presidentsverkiezingen: 22 april en 6 mei 2012 gaan de Fransen stemmen. Een uitslag die wel eens gevolgen kan hebben voor toekomstige ontwikkelingen in Europa en voor de Euro.

Nederland

Ook in ons land neemt de spanning toe. Wilders twittert er op los met zijn wensenlijstje voor de mogelijke bezuinigingsronde in het voorjaar: wel ontwikkelingssamenwerking en geen beperking van de hypotheekrenteaftrek. Of hij zijn dreigement voor nieuwe verkiezingen ook daadwerkelijk meent zal snel duidelijk worden want extra bezuinigingen lijken onvermijdelijk nu de economie stilvalt. Het kabinet zal er veel aan gelegen zijn om de goede vrede te bewaren van verkiezingen in crisistijd zijn geen aantrekkelijk vooruitzicht. Daarbij zal de vraag hoe te bezuinigen de verkiezingen in dat geval domineren. Wanneer dit het geval is zullen de politieke partijen een goede kluif hebben aan het maken van een verkiezingsprogramma, want voor vriend en vijand is duidelijk dat grote ingrepen noodzakelijk zijn wil er substantieel bezuinigd kunnen worden. Daarbij zal de kans dat de PVV deelneemt in een nieuwe gedoogconstructie of regering verkleinen wanneer de PVV een onbetrouwbare partner blijkt. Verkiezingen in het nieuwe jaar: het is nog ver weg!

 

2012: het jaar van nieuwe Europese problemen?

Comments are closed.

Scroll to Top
English