Het spoeddebat is een graag gebruikt middel geworden voor parlementariërs om actuele zaken snel in de Kamer te kunnen bespreken. Eind april besloot de Kamer echter om het Reglement van Orde te wijzigen en alleen nog maar te spreken over een ‘dertigledendebat’. In deze Spoedcursus Politiek leggen we alles uit over deze debatten.
Waarom geen spoeddebat meer?
De Commissie voor de Werkwijze van de Tweede Kamer spreekt regelmatig over wijzigingen in het reglement. De Kamer besluit hier immers zelf over. In het voorstel dat ten grondslag lag aan de wijziging staat het volgende: ‘De naam ‘dertigledendebat’ geeft aan dat het debat gedragen wordt door een minderheid van de Kamer en het komt tegemoet aan het uitgangspunt dat ook minderheden de gelegenheid hebben een onderwerp te agenderen.’ De term ‘spoeddebat’ kreeg in de loop der jaren ook een andere betekenis, want lang niet alle debatten die werden aangevraagd hadden een echt spoedeisend karakter. Daarbij nam het aantal spoeddebatten hand over hand toe, tot er in maart dit jaar ruim 19 spoeddebatten nog op de lijst stonden om te worden behandeld.
In 2010 waren er in totaal 46 spoeddebatten, een jaar eerder 62. In 2006 werden er nog maar 29 spoeddebatten georganiseerd. Kamerleden leken het aanvragen van een spoeddebat ook geregeld aan te grijpen om zo een snelle behandeling van een onderwerp in een commissievergadering af te dwingen of om de minister te bewegen een brief naar het parlement te sturen. Op dit moment staan nog twintig spoeddebatten op de lijst om behandeld te worden in de Kamer.
Tot slot