Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Spoedcursus Politiek # 45: The West Wing

Serie The West Wing mateloos populair

The West Wing is natuurlijk vooral bekend als werkvertrek van de kantoren van de president van de Verenigde Staten. Het Oval Office, de Cabinet Room, de Situation Room en de James S. Brady Press Briefing Room zijn hier te vinden. Daarnaast is de serie The West Wing mateloos populair geworden onder politieke junks en een breed internationaal publiek. De serie is al sinds 2006 niet meer op de buis maar nog steeds is er een levendige fanscene van de serie.

De TV-serie

In de serie volgen we de Democratische president Jed ‘Josiah’ Bartlet en zijn staf. De serie biedt een uniek kijkje in de keuken van het Witte Huis. Er wordt veel gebruik gemaakt van werkelijk gebeurde zaken in de Clinton en Bush jaren, zij het met een iets ander sausje. Zo wordt de kijker meegenomen met conflicten tussen India en Pakistan, dreiging van Noord-Korea, terrorisme en aanslagen op de president. Ook Nederland wordt een aantal keer genoemd in het kader van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, of België met de opmars van het Vlaams Blok.

Het had weinig gescheeld of de serie was waarschijnlijk nooit zo populair geworden. Martin Sheen (de president) zou slechts in 4 afleveringen per seizoen voorkomen, maar na de pilot werd besloten hem een vaste rol te geven. Eén van de meest memorabele toespraken in de serie is die van President Bartlet nadat een bom 44 mensen heeft gedood. Bekijk de toespraak op Youtube (uit de aflevering ’20 Hours in America’). Twee zinnen uit deze toespraak werden later geplagieerd door een NBC sportprogramma, wat leidde tot het ontslag van de schrijver.

De West Wing zelf

De westvleugel van het Witte Huis werd in 1902 gebouwd in opdracht van president Theodore Roosevelt. Hij vond het centrale gebouw te klein om zijn gezin én zijn medewerkers te huisvesten. Het krijgen van een rondleiding in de West Wing is zeer moeilijk, zelfs niet elke medewerker van het Witte Huis krijgt toegang tot deze vertrekken. Als de president aan het werk is in de vertrekken worden de tours veelal geannuleerd i.v.m. veiligheidsoverwegingen. Toegang tot de Oval Office is vrijwel uitgesloten, tenzij op verzoek van de president. U kunt natuurlijk ook altijd overwegen een grote donatie te doen in de campagnekas van de president(skandidaat).

Tot slot

De serie bevat een aantal interessante anekdotes. Zo ontving één van de medewerkers van president Bartlet eens een dode vis op zijn bureau. Dit is afgeleid van een actie van Rahm Emanuel, voormalig stafchef van Obama en nu burgemeester van Chicago. Hij schijnt eens zo boos te zijn geweest over de late ontvangst van opiniepeilingen dat hij een dode vis naar de persoon in kwestie stuurde.

   Jed Bartlet

President Jed Bartlet uit The West Wing

Comments are closed.

Scroll to Top
English