Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Onderwijs

Wij organiseren debatwedstrijden en geven trainingen op scholen

Het Debatbureau heeft jarenlange ervaring met trainingen en workshops in het onderwijs. We bieden trainingen op maat voor het voortgezet en hoger onderwijs. Daarnaast volgen docenten bij ons inspirerende workshops en speciale nascholingsprogramma’s. Zo bevorderen wij de debatcultuur in het Nederlandse onderwijs en zorgen we ervoor dat leerlingen en docenten zelf kunnen oefenen met debatteren. En als jullie het leuk vinden om mee te doen aan debatwedstrijden dan is het mogelijk om mee te doen aan één van onze debattoernooien.

Waarom debatteren?

Het debat is een werkvorm die leerlingen stimuleert om na te denken over tal van thema’s, daar een mening over te vormen en die in het openbaar te verwoorden. Een belangrijk aspect aan debatteren is het luisteren naar de argumenten van de ander, die argumenten te beoordelen en hierop te reageren. Door te debatteren bevordert u de dialoog, traint u essentiële vaardigheden en ontstaat er meer wederzijds begrip bij meningsverschillen. Daarnaast beleven jongeren veel plezier aan debatteren en doen leerlingen bij debatwedstrijden zoals de door ons georganiseerde competitie Op weg naar Het Lagerhuis een ervaring voor het leven op. Ook sluit debatteren perfect aan bij 21e eeuwse vaardigheden.

Onderwijsprojecten voor jongeren

We organiseren programma’s met scholieren voor gemeenten, provincies en ministeries. Zo zijn we voor de Gemeente Zoetermeer uitvoerder van het project ‘Stadhuis van de Democratie’ waarbij jongeren debatteren op het Stadhuis. Ook gaan zij in debat met lokale politici. Daarnaast organiseren we verschillende regionale en landelijke debatwedstrijden.

Verder hebben we speciaal lesmateriaal ontwikkeld waardoor docenten het debat kunnen gebruiken in het lesprogramma. Een voorbeeld van door ons ontwikkeld lesmateriaal is de Leerlijn Debatteren voor het basisonderwijs. Deze leerlijn bevat voor de groepen 1 t/m 8 oefeningen die de debatvaardigheden van kinderen bevorderen.

Tot slot organiseren we voor de BNNVARA de grootste debatwedstrijd van Nederland Op weg naar Het Lagerhuis waar jaarlijks 200 middelbare scholen aan deelnemen. Leerlingen debatteren hier tegen teams van andere scholen op het provinciehuis. Ook is er een speechwedstrijd. De beste debat- en speechtalenten zijn in de afsluitende tv-uitzending te zien op NPO 2. Scholen die belangstelling hebben voor een speciale Lagerhuis workshop kunnen hiervoor ook bij ons terecht. Dit geeft een ideale voorbereiding voor deelname aan de wedstrijd.

Voor meer informatie over onze programma’s en de mogelijkheden voor uw onderwijsinstelling kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen of bel 070 – 212 1904.
Op weg naar Het Lagerhuis
Debat tussen middelbare scholieren

Scroll to Top
English