Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Debattraining in het voortgezet onderwijs

Les in debatteren voor middelbare scholieren

Het Debatbureau verzorgt jaarlijks op tientallen middelbare scholen debattrainingen en programma’s waarin leerlingen kennismaken met debatteren. We trainen onderwijsbreed: van de brugklas vmbo tot de examenklas gymnasium. We proberen om op een enthousiaste manier de kennis van het debatteren over te brengen aan leerlingen. Onze filosofie is dat iedereen kan debatteren. Een goede introductie is voor middelbare scholieren echter wel onmisbaar om het debatteren goed onder de knie te krijgen. 

Oefenen met debatteren

In onze trainingen wordt er veel geoefend. Leerlingen komen in aanraking met verschillende debatvormen en krijgen na de oefendebatten feedback van onze trainers. We werken onder meer met het Lagerhuisdebat, parlementaire debatstijlen of de werkwijze zoals die in de Tweede Kamer gebruikt wordt. Het Lagerhuis debat is een erg toegankelijke en laagdrempelige debatvorm die leerlingen erg aanspreekt, maar ook van een goed politiek debat steken leerlingen veel op. Verder maken we gebruik van aansprekende en actuele videofragmenten om een discussie op gang te brengen en publiceren we op regelmatige basis actuele stellingen.

VMBO Debatdagen

In samenwerking met verschillende Nederlandse provincies organiseren we elk jaar de VMBO debatdagen. Hierbij spelen leerlingen van verschillende scholen tegen elkaar in een debatcompetitie waarbij ze hun mening geven over actuele stellingen. Daarbij volgen de leerlingen op hun school een voorbereidend traject, veelal met een debattraining daaraan gekoppeld. We maken daarbij gebruik van speciale oefeningen waardoor de leerlingen snel thuis zijn in het debatteren.  Lees ook de reader voor het vmbo, die een stap voor stap aanpak geeft om met leerlingen te debatteren.

debat-voortgezet-onderwijs-ownhDeelname aan Op weg naar Het Lagerhuis

Wij organiseren jaarlijks voor BNN-VARA de debatcompetitie Op Weg Naar Het Lagerhuis. Dit is de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland waar jaarlijks 200 scholen uit het voortgezet onderwijs aan meedoen. Voor scholen die deelnemen aan dit project hebben we een speciale training beschikbaar. We hebben al veel teams bijgestaan die bij deze Lagerhuis debatcompetitie hoge ogen hebben gegooid en we zijn jaarlijks betrokken bij zowel de voorrondes als de landelijke finales.

Bekijk ook de handleiding voor meer informatie over deze wedstrijd. Deelname aan Op weg naar Het Lagerhuis is gratis, de provinciale voorrondes vinden plaats in januari en februari.

Een debattraining voor uw school

Mocht u belangstelling hebben voor een debattraining op uw school neem dan online contact met ons op of bel 070 – 212 1904.

 
debat-voortgezet-onderwijs
Onze debattrainingen voor het voortgezet onderwijs zijn geschikt voor alle doelgroepen, van vmbo tot havo/vwo en gymnasium.
Scroll to Top
English