Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Spoedcursus Politiek # 53: Rutte’s kabinet kan record breken

Rutte I kan historisch worden

Vrijdag 28 oktober 2011 

Mark Rutte heeft een zware week achter de rug. Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer, op dezelfde dag nog een Kamerdebat en woensdagnacht een belangrijke Eurotop. Rutte zal er langzaamaan gewend aan raken. Ervaring die later weer van pas kan komen, want dit kabinet kan de boeken in gaan als de langst zittende regering. 

Tot 2015

Als het kabinet de rit volmaakt tot aan de verkiezingen van 2015 dan is het kabinet in elk geval 1673 dagen in functie. De beëdiging van de regering vond plaats op 14 oktober 2010, en de volgende Kamerverkiezingen zijn pas weer gepland op 13 mei 2011. Tot op heden is het kabinet Lubbers III (CDA en PvdA) het langst zittende kabinet na de Tweede Wereldoorlog met 1749 dagen. Aangezien er na de verkiezingen ook nog een formatiefase volgt kan dit record al gebroken worden door Mark Rutte en zijn ploeg. De formatie in 2010 duurde 127 dagen. In 2015 zou de formatie maximaal 75 dagen morgen duren wil Rutte dit record pakken. De formatie van vorig jaar niet meegerekend duurde de gemiddelde formatieperiode 87 dagen, een cijfer dat voor Rutte’s kabinet gunstig uitvalt. Al is dit natuurlijk strikt theoretisch, want in de politiek kan elke dag mogelijk het einde zijn.

De langst zittende premier is natuurlijk Ruud Lubbers. Hij haalde het onwaarschijnlijke aantal van 4.307 dagen minister-president van Nederland. Charles Ruijs de Beerenbrouck (RKSP) is een goede tweede met 3.905 dagen (van 1918-1925 en 1929-1933).

Langst zittende kabinet

Het kabinet Heemskerk was dat regeerde van 12 februari 1908 tot en met 29 augustus 1913 is, met 2025 dagen, tot op de dag van vandaag het langstzittende kabinet ooit. Tegen de wil van Abraham Kuyper, die in 1905 een verkiezingsnederlaag had geleden, nam Heemskerk in 1908 de leiding op zich van de coalitie tussen antirevolutionairen en katholieken. De regering Heemskerk vertoont wel een interessante parallel met het huidige kabinet: tot 1909 was het een minderheidskabinet. Na de verkiezingen van dat jaar kon het kabinet wel op een Kamermeerderheid rekenen. De regering werd in 1908 gevormd na de voortijdige val van het liberale kabinet De Meester, dat afhankelijk was van sociaaldemocratische gedoogsteun. Er waren maar liefst drie verschillende ministers van Oorlog. De ministers van het kabinet Heemskerk pakten tal van actuele maatschappelijke kwesties aan (waaronder onderwijs, defensie en sociale kwesties). Het kabinet wordt gezien als de grondleggers van de gedachte dat de christelijke politiek geschikt was om regeringsverantwoordelijkheid te dragen.

Tot slot

De berekeningen van het kabinet geven veelal een beeld tot 2015, het moment dat er weer reguliere verkiezingen zijn. Of het Rutte echter zo lang zal lukken om de gedoogconstructie met de PVV vol te houden is de vraag. Een mokkende achterban bij het CDA, steunoperaties voor Griekenland, een oppositie die steeds meer haar rol vindt: 2015 is nog heel ver weg!

Voormalig premier Theo Heemskerk

Comments are closed.

Scroll to Top
English