Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Spoedcursus Politiek # 54: Oops… en de Republikeinse presidentskandidaten

Republikeinse presidentskandidaten

Vrijdag 11 november 2011 

Het zal u niet ontgaan zijn, woensdagavond was er een debat van de Republikeinse presidentskandidaten waarbij Rick Perry een pijnlijke uitglijder maakte. Hij kon niet niet op de naam kon komen van één van de ministeries die hij wil schrappen. Het fragment gaat nu al de boeken in als één van de pijnlijkste momenten uit de geschiedenis van de televisie debatten, maar het doet de Republikeinse zaak ook geen goed.  

Mitt Romney

Er is nog niet één stem daadwerkelijk uitgebracht tijdens de voorverkiezingen, maar nu al lijkt er een kandidaat over te blijven die op een constant niveau presteert en voor de Republikeinse partij acceptabel is voor de nominatie: Mitt Romney. Minder dan twee maanden voor de eerste voorverkiezing in Iowa lijkt een echt gevecht achterwege te blijven. Herman Cain is in opspraak gekomen, Rick Perry kent zijn eigen plannen niet en Michele Bachmann denkt dat de Sovjet Unie nog bestaat en Elvis nog leeft. Mitt Romney, in 2002 verantwoordelijk voor de organisatie van de Olympische Spelen in Salt Lake City, wordt door steeds meer Republikeinen gezien als de man die nu aan de beurt is. Waar hij het in 2008 probeerde en nog te weinig steun achter zich wist te krijgen, lijkt hij er nu in te slagen om als ‘minst slechte’ kandidaat boven te komen drijven.

Overigens beschikt Rick Perry nog altijd over een goed gevulde campagnekas en dit geeft hem de kans zijn campagne weer op het juiste spoor te zetten. Het lijkt nu echter ondenkbaar Perry volgend jaar tegenover Obama te zien debatteren: Obama zou hem alle hoeken van de zaal laten zien.

Het moment van Perry doet denken aan andere memorabele momenten uit de geschiedenis van het televisie debat. Denk bijvoorbeeld aan de uitspraak van Gerald Ford in 1976: “There is no Soviet domination of Eastern Europe.” De presentator zei na deze bewering: “I’m sorry, what? … did I understand you to say, sir, that the Russians are not using Eastern Europe as their own sphere of influence in occupying most of the countries there and making sure with their troops that it’s a communist zone?” Ford nam er echter geen woord van terug en beweerde dat Polen, Joegoslavië en Roemenië niet onder invloed van de Sovjet Unie stonden. Het achtervolgde hem sindsdien continu en kostte hem de verkiezingsoverwinning.

Tot slot

Het moment van Rick Perry woensdagnacht wordt nu al ‘The Stumble’ genoemd. Maar laten we niet vergeten dat Obama veel gebruik maakt van de teleprompter, waardoor hij nooit wat kan vergeten. Een paar weken geleden was hier in de Amerikaanse media volop aandacht voor omdat een teleprompter van Obama gestolen was. Desalniettemin zullen ook veel mensen medelijden hebben met Perry, want voor velen is spreken in het openbaar geen favoriete bezigheid. Het maakt ook eens te meer duidelijk dat de strijd om het presidentschap niet zozeer draait om persoonlijke drijfveren en idealen, maar vooral om afgewogen plannen die het electoraat kunnen bekoren. Politiek als professie: in de VS is het bijna een wetenschap. “If Americans are looking for the slickest politician, the smoothest debater, I readily admit, I’m probably not their guy” sprak Perry nadien. Er is echter één iemand die het allemaal met plezier aanziet: president Obama.

Presidentskandidaat Mitt Romney

Comments are closed.

Scroll to Top
English