Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Spoedcursus Politiek # 7: De opiniepeiling

Vrijdag 16 april 2010 

 

De laatste weken is er veel aandacht voor de opiniepeilingen. Uit de peilingen zou blijken hoe de inspanning van partijen zich vertalen in zetels als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn. Deze week: de opiniepeiling als instrument om de stemming onder het volk te vangen in cijfers.


Al sinds 1940 zijn opiniepeilingen onderdeel van de politiek. Toen werd de Nederlandse Stichting voor Statistiek (NSS) opgericht die zich onder andere hiermee bezig hield. Inmiddels zijn er meedere commerciele ondernemingen actief op dit vlak waarvan Maurice de Hond ‘de personificatie van de opiniepeling’ is geworden.


Hoe gaat dat?

De methode voor het peilen van de stemvoorkeur verschilt per onderzoeksbureau. In feite komt het op hetzelfde neer: op basis van de stemvoorkeur van individuen wordt een vertaling gemaakt naar de verdeling in de Tweede Kamer. Soms blijken peilingen een redelijke weergave te zijn van de uiteindelijke uitslag, maar soms blijken de peilingen bepaalde ontwikkelingen te hebben gemist. 

Er is geregeld kritiek op de opiniepeiling. Het belang ervan lijkt tegenwoordig groter te zijn dan in het verleden. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het gemak waarmee kiezers wisselen in hun keuze. De peilingen kunnen bijvoorbeeld een race tussen twee kopstukken mogelijk maken. Op het moment dat het CDA en de PvdA elkaar naderen in de peilingen zullen kiezers geneigd kunnen zijn niet op een kleinere partij te stemmen maar op één van de twee hoofdrolspelers. 

De resultaten van peilingen zijn niet controleerbaar. De formule die gebruikt wordt is geheim en op de statistische werkwijze is een en ander af te dingen. Zo wijken de verschillende peilingen soms tientallen procenten van elkaar af. 

Uit de Verenigde Staten kennen we het principe van exit-poll. Een peiling waaruit blijkt hoe mensen die het stembureau verlaten gestemd hebben. Exit-polls leveren erg interessant materiaal op, er kan namelijk ook gekeken worden naar de achtergrond van de stemmer en onderzoek worden gedaan naar de beweegredenen om al dan niet op een partij te stemmen.
In 2006 was er discussie over de exit-poll in Nederland. RTL wilde tien minuten voor het sluiten van de stembus een voorlopig resultaat bekendmaken. In Nederland kennen we het gebruik dat er op de verkiezingsdag zelf geen resultaten van exit-polls bekend worden gemaakt, dit zou kiezers kunnen beinvloeden. Er is echter geen wettelijk verbod.


Tot slot
De komende weken zullen de peilingen prominent naar voren komen in de politieke berichtgeving. Peilingen zijn vooral een goed middel om trends te vangen. Een middel om het precieze zetelaantal te voorspellen is het echter niet. Wel laten de peilingen de laatste weken bewegingen zien die het gevolg zijn van ontwikkelingen in de landelijke politiek. Denk aan de fictieve winst van de PvdA na de presentatie van Job Cohen als lijsttrekker. Op 9 juni weten we hoe accuraat de peilingen dit keer waren.
 
 

Comments are closed.

Scroll to Top
English