In de Week van het Geld 2015 organiseerden we voor de Deloitte Fair Chance Foundation een kinderdebat in het Stadhuis van de Gemeente Rotterdam. Leerlingen van drie Rotterdamse basisscholen gingen met elkaar in debat over sparen, het maken van schulden en het uitgeven van geld.
“Het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze met geld om moeten gaan, want veel mensen hebben schulden. Om dat te voorkomen, moet je een aantal dingen doen”, aldus wethouder Hugo de Jonge tijdens de opening. “Ten eerste: geef niet meer geld uit dan je hebt. Ten tweede: geld is nooit gratis. En als laatste: hard werken en goed je best doen op school.”
Na het openingswoord van de wethouder komen de klassen onder leiding van Frits Bloemberg van Het Debatbureau in actie. Een driekoppige jury, onder leiding van juryvoorzitter Rob Dubbeldemann (partner bij Deloitte) beoordeelt onder andere de argumenten en het teamwork. Een greep uit de stellingen: ‘Het geven van zakgeld van ouders aan hun kinderen moet verplicht worden’, ‘de gemeente Rotterdam moet sporten voor alle Rotterdamse kinderen gratis maken’. En enkele argumenten: “Kinderen moeten vooral meer gaan buitenspelen, dat is gratis” of “als kinderen willen leren zwemmen, dan moet je wel naar een zwemvereniging, dat kost ook geld.” Maar ook: “Als je het gratis maakt, dan moet de gemeente betalen en bij hen groeit het geld ook niet op de rug.” Waar de andere school weer tegenin ging met de opmerking: “Nu betaalt de gemeente ook voor speeltuinen, waar helemaal niemand gebruik van maakt, dan kunnen ze het geld beter besteden aan sporten.
Tanya Hoogwerf, raadslid van Rotterdam en jurylid, noemde de uitkomst van de stelling ‘pittig en bijna alsof ik mijn collega’s hoorde spreken’. Anderen kregen een flink compliment vanwege sterke argumenten die luid werden aangemoedigd door medescholieren. “Bedankt jongens, ik heb echt wat gekregen om over na te denken”, aldus het raadslid.
De jury riep de scholen Da Costa en de Toermalijn als finalisten uit. Deze twee scholen mochten debatteren over de stelling: ‘Je mag als kind helemaal zelf bepalen wat je met je geld doet’. Onder luid gejuich droegen zij argumenten voor: ‘Het is mijn geld, daar mag ik zelf over beslissen’ en ‘zo leer ik van mijn fouten’, tot aan ‘je ouders blijven verantwoordelijk voor je aankopen’. Uiteindelijk bleken de argumenten van de Da Costaschool net iets sterker, waardoor zij uiteindelijk de gouden beker in ontvangst mochten nemen.
Ook belangstelling voor het organiseren van een kinderdebat? Neem contact met ons op.
Het kinderdebat is een initiatief van Deloitte in samenwerking met de Gemeente Rotterdam.