Deze week was er wereldwijd veel aandacht voor de documenten die Wikileaks publiceerde en een inkijk geven in gevoelige informatie van de Verenigde Staten. Wikileaks is een platform om ‘lekken’ een podium te geven, maar het lekken in de politiek is al zo oud als de weg naar Rome.
Het lekken
De bekendste ‘lekken’ in de Nederlandse politiek zijn de voortijdige publicaties van de miljoenennota die op Prinsjesdag gepresenteerd wordt. RTL Nieuws is er een aantal jaar op rij in geslaagd om deze stukken te bemachtigen. Veelal komen deze stukken terecht bij een journalist door een intern lek: een insider in de politiek die de stukken ter beschikking stelt. Op deze manier was vorig jaar na te gaan dat de gelekte stukken die RTL publiceerde afkomstig waren van de PvdA fractie, na een simpele actie met photoshop. Ook zult u de berichten kennen die in de media circuleren wanneer er een nieuwe burgemeester wordt benoemd. Via de gemeenteraad is er een vertrouwenscommissie die betrokken is bij de voordracht van een nieuwe burgemeester, maar soms zijn er raadsleden die hun mond voorbij praten. Soms hebben mensen hier een doel of belang bij, maar soms ook is er simpelweg sprake van loslippigheid. Ook wordt er gelekt door mensen uit ‘interessantdoenerij’ en om als volwaardig te worden aangezien. Kennis die anderen niet bezitten geeft namelijk aanzien en status.
Nut
Lekken kunnen enkel ontstaan wanneer er sprake is van geheime informatie. Dit is altijd het geval, simpelweg omdat een bepaalde groep mensen soms eerder op de hoogte is van een besluit dan anderen. Bijvoorbeeld wanneer de ministerraad een voornemen heeft dat nog niet bij de Kamer bekend is.