Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Spoedcursus Politiek # 37: De minister in problemen

Kamer kritisch op Hans Hillen

Minister van Defensie Hans Hillen kwam deze week veel in het nieuws na de mislukte reddingsoperatie in Libië. De drie Nederlandse militairen die door deze actie in gevaar zijn gebracht hadden beter geïnformeerd kunnen worden wanneer de MIVD de betrokkenen van inlichtingen had kunnen voorzien, zo bleek uit onderzoek. Hillen had het al niet makkelijk, half maart kwam hij in opspraak wegens misstanden bij de marine in Den Helder. Het onjuist informeren van de Tweede Kamer geldt als een politieke doodzonde. Zijn positie wankelt.

Het ministerschap

Het ministerschap is een complexe baan. Een minister wordt politiek verantwoordelijk gehouden voor vrijwel alles in zijn portefeuille. Al veel bewindspersonen hebben de macht van het parlement ervaren. Tussen 1946 en 2009 had Nederland 719 ministers en staatssecretarissen. 37 bewindslieden moesten gedwongen het veld ruimen. In de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw traden er per decennium gemiddeld slechts vier onvrijwillig af. In de jaren tachtig en negentig waren dat er zes. In de kabinetten Balkenende werd het record van tien gesneuvelde bewindspersonen bereikt. Opvallend is dat bij het Ministerie voor Verkeer en Waterstaat er nog nooit een minister tussentijds is afgetreden. Deze portefeuille is minder explosief dan bijvoorbeeld Justitie en, zo blijkt nu ook weer, Defensie. Voormalig minister Jo Ritzen publiceerde in 1998 zelfs een boek over het ministerschap. Eén van de lessen voor het ministerschap die hij benoemd luidt als volgt: “De minister zorgt ervoor dat hij voldoende krediet opbouwt bij het parlement. Dat zal hij nodig hebben.” Precies dit drukt de precaire situatie uit voor Hillen.

Eén van de zwaarste politieke oordelen die kan worden geveld is die van het verkeerd informeren van de Kamer. In de parlementaire geschiedenis hebben al meerdere ministers moeten opstappen om deze reden. Uit de recente geschiedenis is Benk Korthals een voorbeeld hiervan, maar ook de Paspoort affaire in de jaren tachtig leidde tot de val van staatssecretaris René van der Linden. Een minister of staatssecretaris zal er altijd alles aan moeten doen om de volksvertegenwoordiging van volledige en juiste informatie te voorzien.

Tot slot

Volgende week zal het debat met de Kamer plaatsvinden. Hillen zal met een goed verhaal moeten komen om overeind te blijven. De afloop is onvoorspelbaar en lijkt afhankelijk te zijn van het verloop van het debat. Er dreigt een motie van afkeuring of, in het uiterste geval, een motie van wantrouwen. Een meerderheid in het parlement is natuurlijk nodig wil de motie aangenomen worden. Die meerderheid komt er alleen als één van de coalitiepartijen zo’n motie steunt. Overleg tussen de regering en de PVV fractie is dan ook cruciaal om Hillen door deze crisis heen te loodsen. Aangezien niemand baat heeft bij de val van een minister, zal Hillen de confrontatie met de Kamer waarschijnlijk wel overleven.

Comments are closed.

Scroll to Top
English