Vrijdag 20 januari 2012
De Tweede Kamer is weer terug van reces. Het nieuws draaide de laatste dagen om de eventuele beschikbaarheid van Henk Bleker als lijsttrekker van het CDA. Wij gaan deze week naar de Verenigde Staten, waar het verkiezingscircus al enige tijd draait en we zoomen in op de Amerikaanse voorverkiezingen.
Verkiezingscircus
Het Amerikaanse verkiezingscircus draait eigenlijk al sinds juli vorig jaar, toen het eerste debat tussen de kandidaten voor de nominatie van de Republikeinen werd gehouden. Inmiddels zijn de voorverkiezingen in de eerste twee staten achter de rug en zijn verschillende kandidaten uit de race gestapt. Mitt Romney lijkt de kandidaat te worden die het op gaat nemen tegen Obama, al moeten officieel nog 48 staten stemmen.
De Amerikaanse voorverkiezingen laten de politiek in oervorm zien: kandidaten moeten vooral benaderbaar zijn, reizen stad en land af voor toespraken en huiselijke ontmoetingen en dienen zich vooral te gedragen als échte Amerikanen. De voorverkiezingen zijn een zware beproeving die alleen fysiek al veel vergt van de kandidaten. Elke dag kan er iets onvoorziens gebeuren dat grote invloed kan hebben op de kansen van de kandidaat. Zo komt Newt Gingrich deze dagen slecht in het nieuws door zijn ex-vrouw en betaalt Mitt Romney weinig belasting door zijn vele investeringen (die in de VS met slechts 15% zijn belast). Dit jaar was er ook veel te doen over het grote aantal debatten. Met nog ruim negen maanden te gaan zijn er al zo’n 18 debatten georganiseerd tussen de kandidaten. Begin deze maand konden kiezers zelfs twee keer in 24 uur naar een debat kijken. De kijkcijfers zijn goed, maar gevaar voor overkill ligt op de loer.
Het draait in de voorverkiezingen allemaal om het vergaren van afgevaardigden die tijdens de partijconventie officieel stemmen op de persoon in kwestie. In totaal heeft een (Republikeinse) kandidaat 1.145 afgevaardigden nodig om officieel de presidentskandidaat te worden. Het aantal afgevaardigden per staat hangt af van het aantal inwoners. De kleinste staten hebben een minimumaantal van 9 afgevaardigden. Californië is de grootste met 172 afgevaardigden.
Tot slot
Dat Mitt Romney de Republikeinse presidentskandidaat wordt staat voor velen al zo goed als vast. Waarschijnlijk weten we het op Super Tuesday wel zeker, dan gaan tien staten naar de stembus (dit jaar op 6 maart). Bij de Democraten is er natuurlijk maar één kandidaat: Barack Obama. Hij zal op 6 september, precies twee maanden voor de verkiezingen, zijn nominatietoespraak houden in een voetbalstadium in Charlotte, North Carolina. Niet toevallig, want deze staat is één van de zogenaamde swing states: staten die straks de doorslag kunnen geven en dus extra aandacht verdienen. Daarna begint het pas echt, en op dit moment is nauwelijks te zeggen wie de beste papieren heeft.
De Republikeinse kandidaten met elkaar in debat.