Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Een goede zomer voor de heidag

Het geheim van een goede heidag is praten én verbinding

Iedere professional heeft eens in de zoveel tijd met collega’s een heisessie om te reflecteren en tot nieuwe inzichten te komen. Hoewel de heidag niet door iedereen wordt gewaardeerd is het een goede manier om de resultaten van teams structureel te verbeteren. Het geheim van een goede heidag is praten én verbinding. Maar dan moet hier wel ruimte voor zijn.

Vanuit Het Debatbureau heb ik al vele heidagen van begeleiding mogen voorzien. Belangrijk is dat er vooraf goed wordt nagedacht over waar de heidag toe moet doen. Want wie wil herijken of een nieuwe focus wil leggen moet ook een programma voor de heidag kiezen dat hieraan bijdraagt. Ik hamer dan ook altijd een op een gedegen voortraject waarin er ruimte is om vragen uit te zetten bij collega’s en de doelstellingen en groepssamenstelling goed te kiezen. De samenstelling van een inspirerend programma met de juiste mix van inhoud, ontspanning en teambuilding is van belang. Maar waar de grootste stappen mee worden gezet tijdens een heidag is praten. Gewoon eerlijk reflecteren op het werk en uitspreken welke zaken volgens eenieder nodig zijn om tot betere prestaties te komen. En dat kost dus tijd.

Zo had ik eens een groep waar de samenwerking niet goed verliep. Dit leidde tot frustraties en al langere tijd was de teamspirit niet goed. De teamleider wilde dat de heidag vooral leidde tot een betere samenwerking binnen het team. In goede samenspraak hebben we een programma ontwikkeld waarin eenieder open en eerlijk zijn zegje kon doen over de samenwerking en koers van de organisatie. In een ronde tafelsetting zijn de frustraties en pijnpunten gedeeld. Maar iedereen was het er over eens: dit team bestaat uit de juiste mensen die samen tot mooie dingen in staat zijn. In de middag is het dan ook vooral gegaan over de kansen die iedereen zag. Geïnspireerd met een concrete actielijst ging iedereen naar het diner. Er was niet alleen een stap gezet in de samenwerking maar ieder individu voelde zich weer verantwoordelijk voor het bereiken van mooie dingen in het eigen werk. En het bedrijf groeit als kool.

Louis van Gaal haalde in Zomergasten aan hoe hij een dergelijke opzet bij het Nederlands Elftal heeft gebruikt om de frustraties van het EK 2012 naar de achtergrond te verdrijven. Door ruimte te bieden voor het delen van hun ervaringen zorgde van Gaal ervoor dat het team met nieuwe energie toewerkte naar het WK. Met succes, want dit team schopte het in Brazilië tot de derde plaats.

Ik zeg dan ook vooral: maak ruimte om te praten met elkaar, in een open sfeer met onafhankelijke begeleiding. Mensen stellen zich alleen kwetsbaar op in een veilige sfeer waarin het gewaardeerd wordt als je kritisch bent. Een goed nieuws show is er voor de buitenwereld, maar intern is kritische reflectie juist de sleutel tot betere prestaties. En als de zon schijnt helpt dat zeker. Het is dus een goede zomer voor de heidag!

Comments are closed.

Scroll to Top
English