Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Top drie valkuilen voor nieuwe raadsleden

Nieuwe raadsleden zullen tijd nodig hebben voor leren kennen raadsdebat

Een paar duizend mensen beginnen voor het eerst als raadslid. Zij moeten zich nu gaan bewijzen en hun beloften en politieke idealen omzetten in concrete resultaten. Voor een politicus is het voeren van een debat hét middel om dit te doen. Dat valt nog niet mee, want er komt heel wat bij kijken om succesvol te zijn als raadslid. Dit zijn de drie grootste valkuilen voor nieuwe raadsleden, gebaseerd op eigen onderzoek onder raadsleden tijdens de afgelopen raadsperiode.

1. Effectief een standpunt presenteren

Het kost tijd om erachter te komen wat de meest effectieve manier is om standpunten in de raad te presenteren. De gemeenteraad heeft een specifieke werkwijze en procedures die nieuwe raadsleden zich nog eigen moeten maken. Ook valt het niet altijd mee om de eigen mening in pakkende statements te presenteren.

2. Interrumperen

Bij interrupties in het debat wordt zichtbaar waar de verschillen liggen tussen partijen. Het is daarom belangrijk dat raadsleden interrupties durven te gebruiken en plezier hebben in het opzoeken van verschillen. Dit vraagt lef en zekerheid in het debat. Nieuwe raadsleden hebben vaak 1 tot 2 jaar – een halve raadsperiode! – nodig om deze techniek goed te beheersen. Hier telt maar één ding: Oefenen, oefenen, oefenen!

3. Het gebruiken en doorzien van retorische technieken

Nieuwe raadsleden komen in het debat tegenover andere partijen te staan die weten hoe het spel gespeeld wordt. Zij gebruiken technieken zoals het vragen om cijfers, het presenteren van selectieve informatie en interrupties om nieuwe raadsleden op het verkeerde been te zetten. Wanneer raadsleden deze technieken op tijd herkennen kunnen ze erop anticiperen en de ander te slim af zijn. Dossierkennis is hierbij belangrijk, je wilt natuurlijk niet gepakt worden op informatie die je had moeten weten.

Het Debatbureau heeft de afgelopen jaren honderden raadsleden door het hele land getraind in debatvaardigheden en presenteren. Ook de komende tijd bezoeken we tal van gemeenten om raadsleden te begeleiden naar succes in de lokale politiek. Voor interesse in een training debatteren voor raadsleden kijk op onze deze pagina.

Comments are closed.

Scroll to Top
English