Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Finale Op weg naar Het Lagerhuis met Gerdi Verbeet en Maarten van Rossem

Jonge debat- en speechtalenten in actie op Bevrijdingsdag

BNNVARA’s Op weg naar Het Lagerhuis komt op Bevrijdingsdag met een special waarin de tien beste jonge debaters van Nederland zich uitspreken over vrijheid anno 2020. Ze gaan in debat over de vraag of het herdenken en vieren van de vrijheid 75 jaar na de bevrijding niet op een andere manier moet. Ook reflecteren de debaters (allen tussen de 16 en 18 jaar) op wat de coronacrisis voor hun vrijheid betekent. Beperkt het de jonge generatie in hun toekomstmogelijkheden of zien zij juist kansen nu de wereld door deze crisis tot stilstand is gekomen en weer opnieuw opgebouwd moet worden? ‘Op weg naar Het Lagerhuis Bevrijdingsdagspecial’ is op 5 mei om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland. De tien debattalenten zijn geselecteerd uit 15 provinciale voorrondes, waaraan in totaal 2500 scholieren hebben meegedaan. Naast de debaters hebben drie jonge speechtalenten na een uitgebreide voorselectie een plek weten te bemachtigen in deze uitzending. Zij geven in een persoonlijke speech hun kijk op wat vrijheid voor hen betekent. De jongste deelnemer is de vijftienjarige Zoë Heeg, VMBO-leerling van het Metzo College in Doetinchem, die zich in een persoonlijke speech uitspreekt tegen racisme. De andere speechtalenten zijn Noah Madretsma (18) uit Apeldoorn en Chiara Stravers (18) uit Blaricum.

De verrichtingen van de debat- en speechtalenten worden beoordeeld door een driekoppige jury: Gerdi Verbeet (voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei), Splinter Chabot (auteur) en Nadia Moussaid (presentator). Zij kiezen aan het einde van de avond de beste debater en diegene die de beste speech heeft gehouden.

Het Debatbureau verzorgt de productie van Op weg naar Het Lagerhuis, in 15 voorrondes in het land zijn de beste debat- en speechtalenten geselecteerd.

Comments are closed.

Scroll to Top
English