Bel ons en leg uw vraag voor: 070 - 212 1904

Het succes van het Lagerhuisdebat

De kracht van het Lagerhuis debatformat verklaard

Gedurende het jaar verzorgen we veel zogenaamde Lagerhuis debatten, waarbij we zowel de organisatie als de gespreksleiding voor onze rekening nemen. Het Lagerhuisdebat is een uitstekende debatvorm om mensen aan het praten te krijgen en een goed inzicht te krijgen in alle argumenten bij een stelling. Het succes van het Lagerhuis debatformat verklaard.

De debatvorm die gebruikt wordt bij een Lagerhuisdebat is afgeleid van de werkwijze in het Britse House of Commons, de Engelse Tweede Kamer. Menigeen kent de beelden van een rumoerig parlement waar de voorzitter zijn uiterste best moet doen om de vergadering in het gareel te houden. Dit komt omdat in Engeland voor- en tegenstanders duidelijk verdeeld zijn, er zijn immers twee grote partijen met Labour en de Conservatives. Het Lagerhuisdebat maakt gebruik van hetzelfde principe en plaatst voor- en tegenstanders tegenover elkaar. Aan de hand van een stelling debatteren zij met elkaar en geven argumenten voor of tegen het onderwerp dat in het debat behandeld wordt.

lagerhuis-debat-debatbureauDit gaat er vaak zeer levendig aan toe. Een debat gedijt bij polarisatie en een prikkelende stelling is een uitstekende manier om dit aan te wakkeren. Vanzelfsprekend is een goede gespreksleiding bij een Lagerhuisdebat van groot belang, niemand zit te wachten op een discussie die alle kanten op vliegt. Ook is de gespreksleider de rustgevende factor in soms pittige discussie, de gespreksleider geeft de beurt, stelt vragen en stimuleert de debaters om hun mening te geven. Onze gespreksleiders hebben jarenlange ervaring met het Lagerhuisdebat en kennen dit format als geen ander. Directeur Frits Bloemberg zegt hierover: “Een Lagerhuisdebat is een uitstekende werkvorm als men zoveel mogelijk deelnemers wil betrekken bij het debat. Het Lagerhuisdebat is laagdrempelig en nodigt uit tot deelname. Ook kan iedereen zijn ei goed kwijt, je hoeft niet bovengemiddeld veel te weten over een onderwerp om mee te kunnen praten.” Hij vervolgt: “Als gespreksleider is het ontzettend leuk om een Lagerhuisdebat te leiden. De argumenten komen vanzelf, als gespreksleider is het vooral de kunst om de gelijke kansen voor beide team te bewaken en het debat naar grotere hoogten te stuwen. Maar de meeste waarde zit vaak in het nabespreken van het debat. Wat ging er goed? Welke argumenten waren krachtig? En wat zou de organisatie nu moeten doen? Een goed debat helpt je immers om conclusies te trekken.”

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij uw Lagerhuisdebat? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij denken met u mee waar het gaat om stellingen, format en kunnen gespreksleiders leveren die veel ervaring hebben met het Lagerhuisdebat.

Comments are closed.

Scroll to Top
English